Следвайте Гласове в - Вашият коментар за последните събития в Украйна.

...
Следвайте Гласове в - Вашият коментар за последните събития в Украйна.
Коментари Харесай

Стефан Янев пред Гласове: България има нужда от визия и по-сериозно лидерство

Следвайте " Гласове " в 
- Вашият коментар за последните събития в Украйна. Контраофанзива на ВСУ, готовност, оповестена от Путин, референдуми за присъединение към Русия и решителност на Запада да докара спора до край, без изгледи за дипломатическо решение.

- Ще стартира от последното изречение: извънредно значимо е да се откри дипломатическо решение. Думата готовност в речта на Путин реферира, че в действителност същинската война е на път да стартира. И това би трябвало да ни тормози всички. Това е опасност и за нашата национална сигурност. Аз бих се фокусирал обаче върху словосъчетанието „ частична готовност “. В думата „ частична ” се съдържа този детайл, който към момента държи вратата открехната за дипломация.
От самото начало споделям, че тази война би трябвало да бъде решена на масата на договарянията. Тя би трябвало да спре, война в 21 век в сърцето на Европа е неприемлива. 
По отношение на референдумите в украинските области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, няма никакво подозрение, че референдуми в условия на окупация няма по какъв начин да бъдат приети от интернационалната общественост, включително и от България. Но няма подозрение също, че се намираме в невиждана обстановка на прекрояване на граници и нарушение на контракти.

Очевидно желанието на Путин е да уголемява територията на Русия, само че такова жестоко тъпчене на териториалната целокупност на суверенна страна няма по какъв начин да бъде признато.
- Каква съгласно вас е оптималната външна политика на страната ни в тази обстановка?
- България преди всичко би трябвало да се управлява от своя народен интерес. Но България не е изолирана страна, ние сме част от интернационалната общественост и в този смисъл в обстановка на нарушение на териториалната целокупност на суверенна страна, ние не можем да пазим неутралитет. Агресията на Путин в Украйна се отразява пагубно върху европейската стопанска система, у нас обстановката не е по-различна – зимата ще бъде тежка и това не е загадка за никого. Не можем да си затваряме очите за протичащото се и да твърдим, че не ни визира. На България, а и на Европа, в този миг й е нужно мощно водачество, с цел да я преведе през този сложен интервал.
- Изявлението на президента Радев от края на предходната седмица породи вълна от неодобрение у негови върли последователи, които го назовават “предател ”, тъй като разгласи, че България няма да признае референдумите в Украйна и разгласи Путин за агресор. Мислите ли, че президентът подведе хората, които гласоподаваха за него?
- Аз също съм един от хората, дали своят вот за президента Радев и не се усещам измамен, тъй като когато приказваме за опазване на териториална целокупност, не би трябвало да слагаме въпроса дали България приема този принцип в интернационалните връзки или не. 
- Изборът НАТО/ЕС или Русия на живот и гибел ли е или има опция за лавиране предвид на българския интерес?
- България има ясна евроатлантическа ориентировка и това е несъмнено. Българският народен интерес съгласно мен би трябвало да се търси в това страната ни да има мощен глас в Европа, да не се спуска по течението, а да декларира ясно позициите си и да ги отстоява. България има потребност от по-сериозно водачество и от визия, която би могла да се споделя с другите държави-членки на Европейски Съюз, с другите водачи и да упорства за по-сериозно водачество от Европейския съюз и взаимност.
- Важи ли през днешния ден фамозната фраза „ Винаги с Германия, в никакъв случай срещу Русия “?
- Бих желал през днешния ден с по-голяма мощ и за повече хора да важи една друга фраза: „ Моят народ е русофилски, политиците ми са англофили, генералите - германофили, единствено аз съм единственият българофил в царството. “ Винаги с България и за България.
- Били сме очевидци на обединения, които отвън властта гневно пазят патриотични дела, само че влизайки във ръководството се сблъскват с друга действителност – външен напън и съдружни съображения. Може ли “Български напредък “ да избяга от тази безпощадност?
- Тъй като започнахме да беседваме с цитати, дано загатна и друга мисъл „ Политиката е изкуство на вероятното “. Аз и моите съидейници сме прагматични хора и сигурно ще се стремим да реализираме най-хубавите вероятни решения според от съответните условия. Това, което мога да обещая е, че няма да се отклоним от това да реализираме резултати съобразени преди всичко с ползите на обществото и няма да гоним тяснопартийни дивиденти.
- Как виждате присъединяване на партията, която основахте в политическия живот на страната?
- Като групировка, която се води от правилата на националния консерватизъм. Национален от позиция на концепцията за развиване и отбрана на националната страна България, с цел да я има, с цел да може нашите деца и внуци да се развиват тук.
Консерватизъм от позиция на традициите – спазването на разпоредбите, законите и най-много българската традиция, нематериалност, българските изконни полезности като дом, семейство, жанр, учебно заведение. Това е смисълът, който намираме за присъединяване в политическия живот, тъй като имаме вяра, че би трябвало да вървим напред осланяйки се на традициите, които са ни запазили през вековете и са помогнали да имаме лична българска страна.
- Готови ли сте за съдружни диалози за сформиране на държавното управление след изборите. С ГЕРБ или против ГЕРБ?
- С всички партии, които са влезнали в Народното събрание. Ако ние сме определени и изпратени в Народното събрание от българския народ, то той ни изпраща да сядаме там и да взаимодействаме. С всички, които са подготвени да водят националноотговорен разговор и да дадат най-хубавото за реализиране на оптимални решения за страната. 
- Вашето решение да се занимавате с партийно строителство сякаш откри мотив в разликите ви с Кирил Петков и Асен Василев. Каква е истината за този раздор?
- За решението ми да се занимавам с партийно строителство, не е толкоз значим мотивът, а повода. Тя е в убедеността ми, че смисълът за присъединяване в партийния живот е предложение на решения за проблемите на българските жители, общество и бизнес. Показал съм, че познавам страната и метода, по който тя действа. Мога да управлявам, да съединявам екип, да диря баланс и да намирам решения в сложна среда. Мога да нося отговорност.
- Как оценявате късото ръководство на четворната коалиция, в която за малко бяхте министър?
- Управлението на четворната коалиция, въпреки и малко, остави в завещание повече отворени въпроси, в сравнение с ясни отговори. В последна сметка тази оценка българският народ ще даде, уповавам се обективно, на идните избори.
- Виждате ли неточност или недобра преценка в дейностите на президента Радев, когато поддържа Петков и Василев и им даде подтик в родната политика? 
- Дали президента Радев е дал подтик на плана на Петков и Василев е преценка на всеки един български жител с право на глас. Българските жители поддържаха плана на Петков и Василев, който се асоциира с смяната, която в действителност беше стартирана от служебното държавно управление. Доколко те са оправдали това доверие е въпрос на друга преценка, на която отговор още веднъж ще търсим на идните избори.
- Какви са Ви връзките с него?
- Когато съм бил част от неговия екип постоянно съм се старал да изричам откровено моите рекомендации, отзиви, хрумвания и препоръки, а съгласно обстановката и рецензии. Отношенията ни са положителни, само че без професионални задължения с него и екипа му.
 
 

 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР